Zen Bašta Bela

Početak 5 Proizvod 5 Zen Bašta Bela

1.800,00 RSD

Besplatna dostava preko 4000 dinara

Plaćanje: pouzeće, kartica ili žiro-račun

Sve cene su sa uračunatim popustima i PDV-om.
Nastojimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.

Zen bašta u beloj boji kvadratnog oblika dimenzija od 28 cm, predstavlja umanjeni japanski pejzažni vrt sastavljen od drvenog okvira, peska, grabuljica, dve biljke i malog kamenja u beloj boji. Ovaj japanski izum u u stresnim situacijama, postaje sve popularniji u našoj zemlji. Hvala upraviteljima države, toga u bliskoj budućnosti neće da manjka. Maločas nabrojani elementi imaju svoje značenje: pesak predstavlja vodu, malo kamenje označava drvo, vatru, metal ili zemlju, a grabuljicama se stvara efekat talasa na pesku.

U prirodnom obliku, japanske zen bašte često nazivamo i kamene bašte koje su napravljene od stena i kamenja zajedno sa biljkama i drugim pratećim elementima, koje su nastale kao deo Zen budizma. Vekovima su japanski zen majstori kreirali bašte skladno uređenih stena i belog položenog šljunka, stvarajući tako mirno utočište za meditaciju. Ono po čemu su karakteristične su to da nema vode jer je ovde voda predstavljena uz pomoć peska. Što je omogućilo njegovu obradupomoću grabulja, te se na taj način stvaraju talasi. Zen bašte su nastale u cilju smirivanja duha i odvajanja od svakodnevnog napetog života i stresa.

Muso Soseki (1275-1351) se smatra osnivačem zen bašti. Muso je bio budistički monah, učitelj, pesnik i kreator bašti. Poslednja zen bašta na kojoj je radio, nalazi se u Kjotu u Japanu. Danas su njegove preostale bašte pod zaštitom UNESKO-a.

Šarenilo i veličina bašte zavisile su od bogatstva vlansika. Kao i u realnom životu, što je neko bio bogatiji, to je i njegova bašta bila raskošnija. Međutim, veličina zen bašte nije bitna jer je njena svrha uklanjanje smirivanje i pročiščenje uma i postizanje stanja unutrašnjeg mira.

U današnje vreme, zen bašte su postale veoma popularne u mini varijantama tj. za radne stolove u kancelarijama ili kod kuće. One su veličine manjih dimenzije do 50 cm, u drvenoj su kutiji i imaju osnovne elemente kao i prave bašte, a to su: pesak, kamenčići, po koja biljka ili mostić i grabulje. Dovoljno je 15-ak minuta dnevno izdvojiti i posvetiti se grabuljanju i opuštanju. Unutrašnji mir i spokoj dolazi sa uređivanjem bašte, bez obzira da li grabuljama pravite kružne ili pravolinijske pokrete. Uređivanje zen bašte predstavlja najbolji lek protiv svakodnevnog stresa i možete je kreirati po sopstvenoj želji.

Karakteristike:
Paket sadži: 2 biljke, kamenje, kvarcni pesak, drvenu grabuljicu,
Dimenzije: 28 x 28 cm,
Boja: Bela,
Zemlja porekla: Srbija.

Komentari

Komentara

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Zen Bašta Bela“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *